Crema de zahăr ars – cunoscută și drept Crème brûlée – a ajuns un desert foarte popular datorită gustului său deosebit. Este un desert obținut din ouă, zahăr și lapte și poate fi ornat cu frișcă, sau combinat cu vanilie.
Prima rețetă de crème brûlée a apărut în cartea de bucate ”Cuisinier royal et bourgeois” din 1691 și de atunci a căpătat o popularitate accelerată, deoarece are reușită garantată datorită simplității de preparare.
Atenție, are nu mai puțin de 8 ouă! Pentru un gust cremos, bogat, intens, folosiți ouăle „Din Ogradă”, produse de ferma Aviputna!
Lista ingredientelor este și ea foarte simplă:
1 litru de lapte
8 ouă
o cană de 200 gr cu zahăr pentru cremă
o cană de 150 gr cu zahăr pentru caramel
1 plic cu zahăr vanilat
1 sticluţă esenţă de rom
Modul de preparare a cremei de zahăr ars
1. Se pun cele 150 grame de zahăr într-un vas înalt şi se lasă pe foc, până devine maro. Nu se ţine prea mult deasupra flăcării, pentru că riscă să fie amar. După ce s-a topit, se ia cratiţa de pe foc şi se distribuie uniform pe pereţii vasului.
2. Cu ajutorul unui mixer, se bat ouăle până devin spumă, apoi se adaugă toată cana de zahăr pentru cremă şi zahărul vanilat. Se adaugă laptele şi se amestecă mereu. Se adaugă esenţa de rom şi zahărul vanilat.
3. Se pune toată compoziţia în cratiţa tapetată cu caramel (după ce caramelul s-a întărit). Se pune vasul cu cremă într-o tavă umplută pe jumătate cu apă fierbinte. (bain marie). Cuptorul trebuie să fie încins la 160 de grade. Desertul trebuie să stea la cuptor 1 oră şi jumătate, până când se rumeneşte. Când este gata, se lasă să se răcească şi se pune la frigider pentru 2 ore.