Calitatea, atribut al fidelității clienților

Oul, aliment complet și simbol creștin central

Un simbol puternic asociat Paștelui este oul!

Oul este considerat în multe culturi ca reprezentând perfecțiunea, creația, fecunditatea, renașterea, iar introducerea sa ca simbol central în ritualul de Paște provine mai degrabă din tradiție și din obiceiurile oamenilor.

Inițial, ouăle pregătite cu acest prilej erau vopsite în culoarea roșie. De-a lungul timpului s-au adăugat și culorile  verde, albastru sau galben. La început se vopseau simplu sau cel mult aveau modelul unei frunze imprimate. Treptat a apărut obiceiul încondeierii, iar motivele utilizate au devenit atât de complexe încât meșteșugul pictării ouălor s-a transformat în artă!

Ciocnitul ouălor reprezintă sacrificiul suprem, jertfa lui Iisus, dar și un nou început,  viața însăși. La fel ca și în cazul oaselor de miel care nu se aruncă la întâmplare! Cojile de ouă vopsite se împrăștie pe brazdă în speranța unor recolte bogate și unui an îmbelșugat.

Pe de altă parte ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul lui Hristos, la noi existând tradiţia ca după Înviere, persoana mai în vârstă să ciocnească oul celuilalt în timp ce rosteşte “Hristos a Înviat”, iar celălalt spune “Adevărat a Înviat”.

De unde vine obiceiul înroșirii ouălor?

Obiceiul înroșirii ouălor de Paște își are rădăcina în legenda conform căreia Maica Domnului, ajungând în fața crucii pe care era răstignit Iisus, a așezat pe jos un coș plin cu ouă. Sângele care picura din rănile lui Cristos a stropit ouăle, iar recrearea acestui simbol în fiecare an, de Paște, este de fapt o încercare de readucere aminte a suferinței pe care a îndurat-o Fiul Domnului.

Care este ritualul ciocnirii ouălor în România

În Bucovina, poate singura regiune în care se mai păstrează cu sfinţenie datinile românești străvechi, ciocnirea primelor ouă roşii de Paşte este un eveniment încărcat de sacralitate. Membrii familiei se aşează la prima masă festivă de Paşte, după ce se spală cu oul roşu şi banul de argint. Cel mai vârstnic bărbat din familie ciocneşte primul ou roşu cu soţia sa, apoi ciocneşte ouă cu toti ceilalţi. Bărbatul spune „Hristos a înviat!”, iar soția îi răspunde cu „Adevărat a înviat!”. Fiecare membru al familiei trebuie sa mănânce mai întâi un ou roşu sfinţit de preot în Noaptea de Înviere. Abia după aceea, se pot consuma din toate celelalte bucate sfinţite la biserică.

Ouăle roșii sunt și în centul ritualului din după-amiaza primei zile de Paşte, când înainte de vecernie sau după aceasta, tineri şi bătrânii de la sate se adună în curtea bisericii pentru a ciocni, pentru a bate toaca şi a trage clopotele, sărbătorind împreună Învierea Domnului.

Cu unele diferențe se păstrează aceste obiceiuri şi în anumite sate din Oltenia. Se păstrează ritualul spălării cu apa în care este pus un ou roşu şi un bănuţ, dar primele ouă roşii se ciocnesc de către copii, în curtea bisericii, după ce acestea au fost rostogolite peste mormântul celor dragi, în forma semnului sfintei cruci.

În Moldova, în dimineaţa următoare după noaptea Învierii, se pune un ou roşu şi unul alb într-un bol cu apă ce trebuie să conţină monede, iar copii își clătesc faţa cu apă şi se spelă pe obraji cu cele două ouă pentru a avea un an prosper.

Când se vopsesc ouăle după datină?

Creștinii vopsesc ouăle în Joia Mare sau, mai rar, în Sâmbăta Mare, sau după caz le încondeiază și le așază în coșulețe pentru împodobi masa de Paște sau pentru a fi date în dar rudelor.

La ce trebuie să fiți atenți când faceți ouăle de Paște

”În primul rând, la prospețimea și calitatea ouălor! – atrag atenția specialiștii Aviputna, producători ai ouălor Din Ogradă”, brand foarte iubit pentru gust și savoare consacrată internațional. Aceștia ne oferă și câteva sfaturi:

Cercetați cu atenție eticheta și data de expirare. Dacă ouăle sunt deja cumpărate le putem testa astfel: spargem un ou într-un castron. Dacă mirosul este normal, neutru, albușul este închegat, gălbenușul este și acesta la rândul lui foarte bine închegat și bombat, înseamnă că acel ou este proaspăt și îl puteți consuma fără probleme!

Dacă vreți să verificați oul întreg, fără a-l sparge, trebuie să știți că într-un ou proaspăt gălbenușul este compact și nu se mișcă, deoarece nu sunt prezente bule de aer. Într-un ou vechi, gălbenușul începe să se miște în interior, ajutat de bulele de aer prezente. Prospețimea și calitatea ouălor sunt două caracteristici care dacă sunt respectate, asigură gustul deosebit pentru orice preparat care necesită ouă” – au conchis specialiștii brandului Aviputna.

 

 

Sulful este esențial în multe procese biologice ale corpului, printre care reglarea metabolismului și a producției de cheratină care ajută la menținerea unui păr sănătos, …

Oul este unul dintre cele mai consumate alimente de pe planetă, prin urmare și unul dintre cele mai cumpărate! Prin urmare, este foarte importantă alegerea …

Ouăle se află în fruntea listei de alimente cu efecte benefice pentru sănătate, datorită valorii lor biologice excepționale, de 93,8%! Ceea ce înseamnă că furnizează …