Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească, fiind în mod tradițional gătită de Paște sau Crăciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este făcut de Crăciun în Italia, în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă este forma dreptunghiulară și înaltă a acestuia.
În ciuda invaziei de cozonaci italienești, românii își doresc cozonac tradițional autohton pe masa de sărbătoare, deoarece gustul este unic și trezește nostalgia meselor din copilărie, când aroma bogată a cozonacului ieșea din bucătărie și umplea casa și strada cu sărbătoare.
Rețetele pentru cozonac s-au diversificat și ele deși baza rămâne mereu aceeași: ouă, lapte, zahăr, drojdie, făină de bună calitate, nuci, cacao. Toate acestea combinate în diverse măsuri au ca rezultat cozonaci care mai de care mai reușit, care să poată fi așezat ca un trofeu pe masa de sărbătoare.
Indiferent ce fel de rețetă de cozonac decizi să urmezi, este absolut necesar să știi câteva secrete despre ingredientul principal și anume despre ouă.
Și un ultim sfat oferit de către specialiștii brandului de ouă ”Din Ogradă”:
”Din bătrâni se știe că pentru cozonac se folosesc doar ouăle de găină. Mulți se vor întreba de ce?
Pentru că ouăle de rață sau de gâscă sunt prea dense, iar aluatul nu va fi la fel de pufos ca cel pentru care s-au folosit ouăle de găină!
În rândul iubitorilor de patiserie se știe deja că un aluat nu mai poate fi ”dres” dacă nu au fost create cele mai bune condiții …
→
De ce să consumi ouă poșate? Pentru că păstrează toate calitățile nutritive fiind gătite astfel, fiind una dintre cele mai sănătoase metode de preparate. Ouăle …
→
Ouăle sunt o sursă la îndemână, accesibilă și perfect bio-disponibilă de proteine și nutrienți cu valoare biologică înaltă. Ele sunt, de asemenea, în mod natural …
→