Calitatea, atribut al fidelității clienților

Faci cozonacul acasă și te temi să nu greșești? Parcurge rapid următoarele sfaturi!

Dacă e sărbătoare, atunci avem cozonac! Paștele și Crăciunul românesc se desfășoară sub emblema cozonacului bine făcut, a cărui mireasmă dulce și aromată te face să te simți ”acasă” oriunde ai fi.

Deși românii ar putea crede că este un desert național, totuși cozonacul se face și în Bulgaria ca la fel ca la noi, dar și în Rusia ori Italia, doar că în forme și înălțimi diferite, iar ingredientele care-l compun sunt mai mult sau mai puțin schimbate.

De-a lungul timpului românii și-au pus amprenta în modul lor specific pe acest desert, așa că putem spune că numai în România mănânci cozonac ”ca la mama acasă”.

Trebuie să pregătești cozonacul și te temi să nu greșești?

Iată câteva lucruri la care este necesară un pic de vigilență pentru a avea un rezultat de succes:

  • Doar după ce ai urmat o rețetă de trei sau patru ori poți începe să faci ajustări proprii;
  • Primul lucru important pentru reușita aluatului de cozonac este de a aduce toate ingredientele necesare pe masa de lucru și lăsate până când ajung la temperatura camerei. Nu folosim ingrediente reci, direct de la frigider!
  • Cerne făina de două, sau chiar de trei ori, pentru a fi cât mai pufoasă și aerată!
  • Folosește făina tip 000 care este cea mai fină, rafinată și slabă proteic cu un procent mic de 7-9%;
  • Atenție la câtă drojdie folosiți! Excesul de drojdie este unul din factorii care influențează crăparea cozonacilor. De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal vi se vor recomanda 50 grame de drojdie proaspătă DAR vom pune maximum 40 de grame, iar cozonacii vor crește la fel de bine;
  • Aluatul necesită o dospire de aproximativ două ore înainte de a-l introduce în cuptor. Se lasă o oră în vasul de frământare și încă 40-50 de minute după ce l-am pus în tăvi. Dacă aluatul nu este dospit suficient, va tinde să se dezvolte în cuptorul cald și de aceea se va crăpa;
  • Presărați puțină sare în gălbenușuri deoarece va ajuta cozonacul să se rumenească mai uniform și mai lent;
  • Cantitatea contează. Veți obține cele mai bune rezultate dacă veți cântări ingredientele în loc să vă bazați pe o cană de volum;
  • Folosiți ingrediente de calitate. E valabil la orice prăjitură, dar cu atât mai mult la cozonac. Cele mai importante ingrediente pentru prepararea cozonacului sunt făina, drojdia și ouăle. Asigurați-vă că sunt proaspete!
  • Moliciunea aluatului, partea cea mai apreciată la acest desert, se obține prin adăugarea de ingrediente bogate precum: lapte gras, unt gras și gălbenușuri proaspete;
  • Rețineți că este un aluat bogat în drojdie, iar ingredientele pe bază de grăsime au efect asupra glutenului din aluat, ceea ce va crea un produs mai fraged;
  • Aluatul trebuie frământat bine, măcar 30 de minute, dar dacă chiar puteți, cel mai bine e să-l frământați o oră!
  • Aluatul se trage, se izbește și se lucrează suficient încât să se dezvolte glutenul și să crească pufos;
  • Nu trebuie să deschidem ușa cuptorului decât în ultimul sfert de oră de coacere;
  • Dacă s-a copt prea tare înainte de a se fi gătit pe interior, acoperiți cozonacii cu folie de copt pe deasupra, să nu se ardă!

 

Având toate aceste lucruri în minte, dacă veți respecta rețeta pe care ați ales-o veți avea sigur parte de o reușită! Cozonacul de casă va umple cu mirosul de vanilie, rom și portocală întregul ambient și vă va răsplăti prin gustul său bogat și sofisticat.

Ai două opțiuni: fie natural, folosind coloranți naturali așa cum sunt ceapa roșie, sfecla roșie, ceaiul verde, fie folosind vopsea din comerț. Vopsirea naturală a …

Dacă e sărbătoare, atunci avem cozonac! Paștele și Crăciunul românesc se desfășoară sub emblema cozonacului bine făcut, a cărui mireasmă dulce și aromată te face …

Problemele în ciclul metilării sunt considerate în medicina actuală ca fiind unul din factorii primari, greu de detectat în multe afecțiuni și procese degenerative. Recent, …

Contact
Aviputna S.R.L.
Str. Victoriei, nr. 40,
Loc. Goleşti, judeţul Vrancea, România.

Tel.: (+40) 728.304.992
Tel.: (+40) 723.597.271
Fax: (+40) 372.252.993

E-mail: office@aviputna.ro
aviputna producator ouaaviputna producator oua