În rândul iubitorilor de patiserie se știe deja că un aluat nu mai poate fi ”dres” dacă nu au fost create cele mai bune condiții încă de la început. Aluatul de cozonac are timpi de frământare lungi, iar pentru a fi pufos și a se desface în pale proporțiile dintre făină, zahăr lapte, apă, ouă, unt, ulei trebuie să fie exacte, ”după rețetă” cum s-ar zice și a se evita improvizațiile.
Unul dintre secretele aluatului care se desface precum lâna de pe fuior este făina.
Optează pentru o făină cu minim 10% proteine sau chiar cu 12-13%. Făina trebuie sa fie bine uscată, ușor caldă, și să fie cernută consecutiv 2-3 zile la rând înainte de frământare! Nu considerați acest procedeu nesemnificativ, dimpotrivă! Trebuie executat temeinic și veți ști că ați atins acest nivel până când aluatul se desprinde de mână. Pentru un aluat elastic, relaxat, continuați frământatul cu tehnica bătutului de masă.
Ouăle sunt extrem de importante când este vorba de cozonac! Pentru un cozonac pufos, perfect trebuie să cunoașteți și să aplicați câteva secrete:
Și temperatura de coacere a cozonacului are partea sa de contribuție. Temperatura prea ridicată sau un cuptor care coace inegal vor compromite aspectul și calitatea acestuia. Coace cozonacul la 160 de grade timp de aproximativ 1 oră, fără ventilator! Nu deschide ușa cuptorului în timp ce acesta se coace, deoarece riști să se ”lase”!
Alege rețeta care te-a impresionat cel mai mult și nu uita să aplici secretele și tehnicile expuse mai sus pentru un cozonac de poveste!
Sărbătoarea atat de dragă românilor și anume Crăciunul când celebrăm cu bucurie Nașterea Domnului, este de neconceput fără cozonac. Unele gospodinele care au timp și …
→
Vitamina K are funcții importante în organism iar cercetările efectuate au demonstrat că este o moleculă extrem de importantă. Datele recente indica faptul că deficitul …
→
Starea de spirit, somnul și apetitul! Trei dintre cele mai importante lucruri care aduc fericirea și satisfacția fiecărei zile și care ne ajută să întâmpinăm …
→