Calitatea, atribut al fidelității clienților

Cozonacul perfect, care se desface în pale. Secrete și tehnici

 În rândul iubitorilor de patiserie se știe deja că un aluat nu mai poate fi ”dres” dacă nu au fost create cele mai bune condiții încă de la început. Aluatul de cozonac are timpi de frământare lungi, iar pentru a fi pufos și a se desface în pale proporțiile dintre făină, zahăr lapte, apă, ouă, unt, ulei trebuie să fie exacte, ”după rețetă” cum s-ar zice și a se evita improvizațiile.

Unul dintre secretele aluatului care se desface precum lâna de pe fuior este făina.

Ce făină merge cel mai bine la cozonac? 

Optează pentru o făină cu minim 10% proteine sau chiar cu 12-13%. Făina trebuie sa fie bine uscată, ușor caldă, și să fie cernută consecutiv 2-3 zile la rând înainte de frământare! Nu considerați acest procedeu nesemnificativ, dimpotrivă! Trebuie executat temeinic și veți ști că ați atins acest nivel până când aluatul se desprinde de mână. Pentru un aluat elastic, relaxat, continuați frământatul cu tehnica bătutului de masă.

Secrete privind ouăle în cozonac

Ouăle sunt extrem de importante când este vorba de cozonac! Pentru un cozonac pufos, perfect trebuie să cunoașteți și să aplicați câteva secrete:

  • Cu cât numărul de ouă folosite este mai mic, cu atât va creşte cantitatea de lapte!
  • Spuma de albuş trebuie folosită pe loc ca să nu se lase!
  • Cozonacii preparaţi cu mai multe ouă, zahăr şi unt cresc mai greu, deci trebuie să aveți acest lucru în vedere!
  • Înainte de a fi introduse în aluat, gălbenuşurile se freacă cu puţină sare pentru a deveni mai intens colorate în galben, iar cozonacul să aibă o culoare aurie.
  • Întotdeauna asigură-te că foloseşti cele mai proaspete ingrediente! Este foarte important pentru sănătate, în primul rând! În al doilea rând, trebuie să știi că ouăle proaspete se omogenizează mult mai uşor cu zahărul şi înglobează mai mult aer, faţă de cele mai puţin proaspete. Acest lucru influențează densitatea cozonacului!
  • Ouăle abia scoase din frigider sau laptele rece vor împiedica aluatul să crească pufos și să se coacă uniform. Așadar, trebuie să ai grijă să fie cald în bucătărie când pregătești aluatul pentru cozonaci și toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
  • Folosește pentru cozonac doar ouă de găină, deoarece cele de rață sau gâscă sunt prea dense, iar aluatul nu va fi la fel de pufos ca cel pentru care s-au folosit ouăle de găină.

Temperatura și reușita cozonacului

Și temperatura de coacere a cozonacului are partea sa de contribuție. Temperatura prea ridicată sau un cuptor care coace inegal vor compromite aspectul și calitatea acestuia. Coace cozonacul la 160 de grade timp de aproximativ 1 oră, fără ventilator! Nu deschide ușa cuptorului în timp ce acesta se coace, deoarece riști să se ”lase”!

Alege rețeta care te-a impresionat cel mai mult și nu uita să aplici secretele și tehnicile expuse mai sus pentru un cozonac de poveste!

 În rândul iubitorilor de patiserie se știe deja că un aluat nu mai poate fi ”dres” dacă nu au fost create cele mai bune condiții …

De ce să consumi ouă poșate? Pentru că păstrează toate calitățile nutritive fiind gătite astfel, fiind una dintre cele mai sănătoase metode de preparate. Ouăle …

Ouăle sunt o sursă la îndemână, accesibilă și perfect bio-disponibilă de proteine și nutrienți cu valoare biologică înaltă. Ele sunt, de asemenea, în mod natural …