Problemele în ciclul metilării sunt considerate în medicina actuală ca fiind unul din factorii primari, greu de detectat în multe afecțiuni și procese degenerative.
Recent, medicina nutrigenomică a început să cerceteze și să descopere legătură dintre colina și sănătatea generala. Veriga importanta în acest lanț de cauzalități este procesul de metilare.
Metilarea este un proces chimic care are loc în fiecare celulă a corpului.
Este esențială pentru multe funcții critice cum ar fi sinteza și expresia ADN și ARN, conjugarea și sinteza glutationului, sinteza neurotransmițătorilor, detoxifierea și controlarea inflamației. Practic, raspunde de funcționarea generală a organismului.
O proasta metilare poate genera dereglări emoționale, de dispoziție, dezechilibre multiple în funcția ficatului, inimii, pancreasului, stomacului, intestinelor, glandelor suprarenale și a tiroidei.
Afecțiunile care implica o metilare necorespunzătoare sunt: intoleranțele alimentare severe, boli autoimune, cardiovasculare, anxietate, autism, depresie, bipolaritate, schizofrenie, ADHD, toxicitate cu chimicale și metale grele, cancer, diabet, boli inflamatorii neurologice, toxicitate cu cupru, afecțiuni gastrointestinale și altele.
Ultimele descoperiri în genetică, epigenetică și biochimie au descoperit că multe afecțiuni pot fi prevenite sau chiar reversibile prin terapie nutrițională. Astfel, știința care se ocupă cu studiul nutrienților și expresia genetică prin terapii nutriționale se numește nutrigenomică și este considerată de către mulți viitorul medicinei.
Ocolirea anumitor mutații genetice prin suplimentarea nutrienților lipsă din anumite mecanisme de metilare va schimba modul în care vor funcționa celulele și organismul. Deci, da, o mai bună metilare înseamnă o sănătate mai bună. În plus, datorită științelor în plină dezvoltare cum sunt epigenetica și nutrigenomica care au schimbat paradigme în medicină, nu mai trebuie să credem că anumite gene moștenite sau „proaste” sunt o sentință la moarte, ci dimpotrivă există pentru corectarea acestora soluții neașteptate.
Cercetările mai arată că factori precum alimentația și toxicitatea au o influență enormă asupra modului în care funcționează metilarea. Enzima MTHFR este inhibată de elemente toxice precum plumb, mercur, cadmiu, aluminiu. Anumite deficiențe de cofactori/nutrienți cum ar fi zinc, metionina, magneziu, vitamina B6, B9, B12 dar și anumite excese de nutrienți cum ar fi cupru, mangan, fier pot influența negativ acest proces.
Pentru a susține procesul de metilare este nevoie de colină, iar pentru un aport optim de colină trebuie sa consumăm ouă zilnic!
Un ou întreg conține 147 de miligrame de colină, în timp ce două ouă pot furniza 54% din cantitatea de colină recomandată zilnic!
Pentru a afla daca procesul metilării este optim exista câteva analize și markeri care pot fi monitorizați:
Problemele în ciclul metilării sunt considerate în medicina actuală ca fiind unul din factorii primari, greu de detectat în multe afecțiuni și procese degenerative. Recent, …
→
Sărbătoarea atat de dragă românilor și anume Crăciunul când celebrăm cu bucurie Nașterea Domnului, este de neconceput fără cozonac. Unele gospodinele care au timp și …
→
Vitamina K are funcții importante în organism iar cercetările efectuate au demonstrat că este o moleculă extrem de importantă. Datele recente indica faptul că deficitul …
→