Rețete rapide de toamnă pe bază de ouă
5 nov. 2025

Bineînțeles că acum ziua este mai scurtă iar timpul pentru gătit se reduce corespunzător. În mod evident ai nevoie de rețete ușoare, care să nu fie deficitare la capitolul substanțe nutritive, proteine de calitate și grăsimi, așa că te uiți după ele.

Conopidă pane, un regal al toamnei

E toamnă iar conopida este în topul legumelor sănătoase care pot fi luate în considerare pentru prânz sau cină, un adevărat regal al toamnei.

Conopida pane este mult mai gustoasă decât ți-ai putea închipui! Ai nevoie doar de

50 ml lapte, 150 g făină, 3 ouă, 1 conopidă, sare și piper pentru a pune pe masă această delicatesă.

Se spală conopida în apă rece. Se înlătură partea verde. Se desface în bucheţele şi se lasă circa 10-15 minute în apă cu sare. Se pune la fiert în apă sărată timp de 10 minute fără a se fierbe foarte bine, pentru că altfel se va sfărâma în timpul prăjitului. Se bat ouăle şi se amestecă bine cu făina, astfel încât să nu rămână cocoloaşe.

Compoziţia trebuie să fie mai subţire decât cea pentru clătite. Se adaugă sare şi piper, după gust. Se trece conopida prin amestecul de ou şi făină. Se prăjeşte în ulei încins pe toate părţile, până se rumeneşte.

Asta e tot! O poți mânca și ca atare, dar și ca garnitură lângă o friptură.

Orez cu ou și șuncă, un fel de mâncare plin de proteine

Orezul cu ou și șuncă este o rețetă accesibilă ca preț, ușor de făcut și foarte consistentă. Poate fi servită la oricare dintre mesele zilei, dar poate fi luată și drept pachețel pentru școală sau serviciu.

Se fierbe o ceașcă de orez în apă cu sare, aproximativ 15 minute. Se scoate pe o strecurătoare, pentru a se elimina surplusul de apă. Se bat 3 ouă cu un praf de sare. Se tăie câteva felii de șuncă bucățele. Se încinge untul într-o tigaie întinsă, se prăjește șunca 1 minut și se toarnă ouăle. Se rumenește omleta pe ambele părți, după care se taie mărunt cu un cuțit de lemn, direct în tigaie. Se adaugă orezul, se amestecă și se pune amestecul în două boluri. În momentul servirii se răstoarnă pe farfurii.

Salată de paste cu ou. Se face cu ce ai prin frigider!

Este o salată plină de gust, ușor de pregătit dar și de digerat și se face cu ce ai prin frigider. Ingredientele de care ai nevoie pentru 2 porții sunt:  4 ouă, 150 g paste, 50 g măsline verzi și negre, 1 portocală, 2 roșii, 2 castraveți, busuioc uscat, ulei de măsline, suc de lămâie, sare, piper.

Se pune la fiert apă cu sare. Când clocotește se adaugă pastele și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se limpezesc cu apă rece și se lasă în strecurătoare. Se fierb ouăle tari. Se pun pastele într-un bol. Se adaugă roșiile tăiate felii, castraveții tăiați rondele, măslinele și bucăți de felii de portocale. Se presară sare, piper și busuioc uscat. Se stropesc cu ulei de măsline și suc de lămâie. Se amestecă și se pune în două farfurii. Se ornează cu sferturi de ou.