Slăbirea memoriei, incapacitatea de a-ți păstra atenția mai mult de câteva minute, diminuarea capacității de a face asocieri cognitive rapide și într-un stil eficient, sunt probleme frecvent întâlnite atât la adulți cât și la copii.
Mai mult de atât, slăbirea memoriei și a diverselor abilități de gândire reprezintă lucruri care au devenit firești, deși n-ar trebui, odată cu înaintarea în vârstă. Pierderile semnificative și patologice de memorie asociate cu boala Alzheimer și tulburările conexe de ordin cognitiv, s-au înmulțit vertiginos.
Când observați că vă confruntați cu pierderi de memorie, urmează să susțineți un examen sau pur și simplu doriți să faceți față cât mai bine provocărilor de zi cu zi, alegeți în mod deliberat alimente care conțin acetilcolină!
Acetilcolina este un neurotransmițător, cel mai abundent din creier, un tip de mesager chimic fundamental pentru îmbunătățirea memoriei și învățării, crucială pentru sistemul cognitiv. Un deficit al acestui neurotransmițător poate provoca, printre alte boli, probleme cum ar fi tulburarea deficitului de atenție, hiperactivitate, boala Alzheimer, Parkinson, etc.
Acetilcolina acționează în principal în sistemul nervos central, având funcția de memorie, învățare și neuroplasticitate. În sistemul nervos periferic acetilcolina poate ajuta la contracțiile cardiace și la mușchi.
Organismul nostru este capabil să producă în mod natural acetilcolină dintr-o substanță numită colină. De unde luăm însă colina? Din alimente! Odată intrată în sistemul nostru biologic colina va fi sintetizată de o enzimă neurală care va produce acetilcolina.
Este nevoie de cel puțin 550 de miligrame de colină zilnic pentru a menține nivelele de acetilcolină și a asigura funcția lor.
De reținut este faptul că acetilcolina este asociată în special cu starea de focus, cu învățarea de noi informații și cu neuroplasticitatea, care, la rândul ei este influențată și de alte chimicale. Acetilcolina favorizează învățarea, dar ceea ce e remarcabil este ”calmul” pe care îl creează din punct de vedere psihic, calm care influențează memorarea și păstrarea informației.
Din meniul de fiecare zi nu trebuie să lipsească OUL, indiferent în ce formă îl integrăm în dietă, deoarece are un conținut semnificativ de colină.
Un ou de mărime mare are 147 miligrame de colină, cel mai mare conținut avându-l gălbenușul cu mai mult de 90%. Este totodată o sursă excelentă de proteine și grăsimi și creează sațietate fără să îngrașe. Este foarte versatil ca modalitate de preparare și poate fi pregătit și prezentat în diferite forme.
Alte surse bogate în colină sunt carnea, în special organele, cum ar fi ficatul și inima. În 100 de grame de ficat de bovine sunt 425 miligrame de colină, în timp ce în aceeași porție de ficat de pui există 290 de miligrame de nutrienți. Mai adăugați pe listă și carnea roșie care în 85 de grame oferă aproximativ 115 miligrame de substanță. Tot atâta colină se află și în 85 de grame de creveți. Somonul este, de asemenea, o opțiune bună de a consuma colină în mod natural, deoarece în 85 de grame sunt 96 miligrame din acest nutrient de excepție.
Optați pentru cel puțin 2 ouă zilnic iar dacă aveți examene de susținut chiar 3-4, pentru a avea o memorie bună, o capacitate de focalizare semnificativ crescută și o cogniție susținută! Preferați ouăle cu valoare biologică mare, cum sunt ouăle ”Delicioase” produse de ferma Aviputna, îmbogățite natural cu vitaminele D3 și E și recent premiate la Bruxelles pentru gust și calitate!
Le regăsiți pe rafturile supermarketurilor Kaufland și Carrefour și online pe freshful.ro.
E toamnă și treburile par mai multe ca oricând. Este și vremea zarzavaturilor, a conservelor, a pregătirii cămărilor pentru iarnă, copiii au reînceput școala, așa …
→
Sulful este esențial în multe procese biologice ale corpului, printre care reglarea metabolismului și a producției de cheratină care ajută la menținerea unui păr sănătos, …
→
Oul este unul dintre cele mai consumate alimente de pe planetă, prin urmare și unul dintre cele mai cumpărate! Prin urmare, este foarte importantă alegerea …
→