Calitatea, atribut al fidelității clienților

Ochii, cele mai delicate radare ale corpului omenesc. Cum le păstrăm sănătatea?

Ochii! Un organ absolut fascinant, absolut esențial printre organele noastre de simț și totodată cel mai complex!

Ochii sunt considerați cele mai delicate radare ale corpului omenesc, având capacitatea de a sesiza și prelucra milioane de informații pe secundă. Funcționarea lor consumă 65% din energia creierului, mult mai mult decât alte părți ale corpului. Dar cum reușim să le păstrăm sănătatea, acuitatea vizuală și incredibila capacitate de a procesa informațiile din mediul înconjurător, având în vedere că ochiul uman se poate concentra pe aproximativ 50 de lucruri pe secundă?

Cercetările au arătat că luteina și zeaxantina sunt principalii doi carotenoizi și antioxidanți naturali care există în concentrație mare în țesutul ocular și de care avem imperativă nevoie pe cale exogenă.

 Proprietățile extraordinare ale acestora pot fi rezumate astfel:

  • protejează cristalinul, retina si macula împotriva radicalilor liberi și a razelor UV;
  • îmbunătățesc circulația oculară și mențin o vedere sănătoasă;
  • previn efectele nocive ale stresului oxidativ asupra ochilor.

Conform studiilor, prin calitățile lor antioxidante remarcabile, luteina și zeaxantina nu doar că mențin sănătatea ochilor, dar pot ajuta la diferite afecțiuni oculare deja instalate, printre care:

  • Degenerescența maculară legată de vârstă și împiedicarea acesteia de a progresa către orbire;
  • Încetinirea formării cataractei, acele pete tulburi în partea din față a ochiului;
  • Retinopatia diabetică, afecțiune în care s-a demonstrat că cei doi antioxidanți reduc markerii stresului oxidativ care dăunează ochilor;
  • Reducerea procesului inflamator în uveită.

Pe lângă beneficiile aduse ochilor și vederii, luteina și zeaxantina mențin inima și vasele sanguine sănătoase, reduc riscul apariției aterosclerozei și au un rol important în combaterea complicațiilor diabetului.

Alimente în care se regăsesc luteina și zeaxantina

Cercetările efectuate pe grupuri de subiecți au arătat că doar 1,3 gălbenușuri pe zi timp de patru săptămâni și jumătate au crescut nivelul de zeaxantină din sânge cu 150%, iar pe cele de luteină cu 50%! Deci, ouăle, îndeosebi gălbenușurile, sunt alimente cu maximum de beneficii, inclusiv pentru ochi, de aceea nu trebuie să lipsească din meniul zilnic.

Luteina și zeaxantina se găsesc și în porumb, kale, spanac, mazăre, varza, varza de bruxelles, broccoli, dovleac, morcovi, sfeclă, păpădie, praz, dovlecel, kiwi, struguri, portocale, mango, mere, roșii, caise, papaya, și în general în majoritatea legumelor cu frunze verzi și de culoare galbenă.

În final, merită trecută în revistă mențiunea că fumătorii pot avea nevoie de mai multă luteină și zeaxantină, deoarece au tendința de a avea niveluri mai scăzute de carotenoide, în comparație cu nefumătorii.

 În rândul iubitorilor de patiserie se știe deja că un aluat nu mai poate fi ”dres” dacă nu au fost create cele mai bune condiții …

De ce să consumi ouă poșate? Pentru că păstrează toate calitățile nutritive fiind gătite astfel, fiind una dintre cele mai sănătoase metode de preparate. Ouăle …

Ouăle sunt o sursă la îndemână, accesibilă și perfect bio-disponibilă de proteine și nutrienți cu valoare biologică înaltă. Ele sunt, de asemenea, în mod natural …