Cine nu-și dorește o minte ascuțită, agilă, mai ales la început de zi?
Există vreun secret alimentar la care să avem acces direct și care să producă revigorarea funcțiilor mentale, a atenției și a concentrării?
Există! Mai mult de atât, se află la îndemâna noastră, alimentul respectiv fiind facil de preparat, gustos și plin de elemente nutritive. Ne referim la ”banalul” ou!
Nici o zi n-ar trebui să înceapă fără cel puțin un ou consumat, pentru a furniza creierului hrana care-i place cel mai mult. Dar, pentru a dobândi și menține claritatea mentală generată de o gustare bazată pe ouă, indicat este să nu se adauge lângă ouă clătite făcute din carbohidrați rafinați și/sau siropuri, deoarece veți anula efectul benefic al acestora.
Să vedem ce spune știința despre aportul ouălor la creșterea funcțiilor cognitive și de ce ouăle sunt o hrană extraordinară pentru creier.
Pe termen scurt, prin conținutul lor, ouăle îmbunătățesc viteza de procesare – despre care psihologii clinicieni pentru copii și adolescenți avertizează frecvent în ultima vreme – deoarece este din ce în ce mai scurtă. Printre măsurile pe care părinții le pot lua cu multă ușurință se află și includerea în dietă a ouălor, deoarece aceste conțin luteină. Pe termen lung, luteina are beneficii directe pentru creier deoarece are proprietăți antioxidante, deci luptă cu stresul oxidativ la nivelul acestui delicat organ și al ochilor, combătând oboseala dată de utilizarea ecranelor de computer și telefon.
De reținut: biodisponibilitatea luteinei în gălbenușul de ou este mai mare decât în orice alt aliment!
Interesant este și faptul că studiile au arătat că un consum regulat de ouă îmbunătățește cogniția după un atac cerebral, mai ales în primele 12 luni după eveniment!
De asemenea, ouăle sunt bogate în colină. Colina este un macronutrient esențial care joacă un rol în mai multe procese importante din corp, ce se desfășoară în fiecare zi. Este importantă pentru ficat, activitatea musculară, nervi, susținerea unui nivel bun de energie, dar mai ales pentru dezvoltarea normală a creierului!
Organismul produce colină? Da, dar în cantități foarte mici. Poți lua colina din suplimente? Da, dar…ouăle sunt cea mai bună sursă nutrițională de colină, studiile arătând că declinul cognitiv este semnificativ încetinit de aportul de colină.
Ouăle sunt speciale pentru creier și datorită conținutului semnificativ de grăsimi sănătoase, iar grăsimile sunt un tip superior de combustibili pentru creier. Un ou fiert are aproximativ 5 g de grăsimi, dintre care aproximativ 2 g sunt grăsimi monosaturate.
În prezent, cercetătorii sunt preocupați de întrebarea: câte ouă ne impactează benefic pe termen lung pentru a ne ajuta să rămânem în afara condițiilor medicale neurodegenerative?
Vom reveni într-un articol viitor cu amănunte pe această temă.
Cine nu-și dorește o minte ascuțită, agilă, mai ales la început de zi? Există vreun secret alimentar la care să avem acces direct și care …
→
Aviputna, societate cu capital 100% românesc – deținătoarea unei tehnologii unice de fermentare și transformarea dejecției de pasăre în îngrășământ organic – a lansat produsul …
→
Cum să nu iubești diminețile răcoroase de toamnă? Această rețetă este perfectă pentru aceste zile!