Calitatea, atribut al fidelității clienților

Consumă ouă pentru iod! Bolile care apar la copiii cu deficiențe de iod

Iodul este un element important, valoros pentru glanda tiroidă, a cărei funcționare  influențează echilibrul întregului organism, prin hormonii produși.

Important de reținut: atenție la solurile sărace in iod!

Suntem în pericol de a nu avea destul iod în alimentație?

Specialiștii din agricultura ne atrag atenția că solurile sunt din ce in ce mai devitalizate în minerale, elemente și oligoelemente esențiale pentru organism. Este si cazul iodului. Cantitatea de iod pe care o conțin alimentele vegetale, de exemplu, depinde de cea a solului în care au fost cultivate. Dacă solul e sărac în acest element, există riscul de deficit în populație.

Care este riscul deficienței de iod?

Carenţa severă de iod la adult generează guşă, hipotiroidism, infertilitate, scăderea capacităţilor intelectuale. La femeia însărcinată deficitul sever de iod se asociază cu creşterea numărului de avorturi spontane, a numărului de naşteri premature şi de nou-născuţi cu o greutate scăzută la naştere.

Cei mai afectați sunt copiii

La copil deficitul moderat/scăzut de iod poate fi responsabil de o serie de anomalii de dezvoltare psihomotorie şi intelectuale. Copiii pot avea probleme de vedere, motricitate, percepţie, o scădere a funcţiilor intelectuale și chiar a IQ-ului global. Deficiența de iod poate genera tulburări de tip hiperactiv și deficit de atenţie.

Care e cantitatea zilnică de iod de care avem nevoie?

Specialiștii ne spun că în mod normal ar trebui să ne luam iodul din hrana zilnică, iar suplimentarea să survină numai cu acordul medicului.  Necesarul variază în funcție de vârstă, astfel:

  • 1-8 ani: 90 mcg
  • 9-13 ani: 120 mcg
  • Adolescenți și adulți: 150 mcg
  • sarcină: 220-250 mcg
  • alăptare: 290 mcg

Care sunt sursele alimentare care ne furnizează iod

 Nutriționiștii indică o listă a alimentelor bogate în iod. Aceștia atrag atenția asupra consumului obligatoriu de sare iodată, și adăugarea acesteia la sfârșitul preparării mâncării, deoarece iodul din sare se pierde în timpul fierberii. De asemenea,  ori de câte ori este posibil să se consume pește și fructe de mare, de minimum 2-3 ori/săptămână. Nici carnea roșie sau albă nu trebuie ocolită, după cum nici a lactatelor, dar mai ales a ouălor:

 ”Prin accesul facil la acest aliment minunat care este oul, putem avea un aport imediat și zilnic de iod în alimentație. Un singur ou mare conține 24 mcg de iod sau 16% din doza zilnică recomandată – explică specialiștii Aviputna – motiv pentru care este ideal să consumăm ouăle ca atare sau să le înglobăm, într-o formă sau alta, în meniul zilnic!”

Articol scris de Adriana Caranfil

Un simbol puternic asociat Paștelui este oul! Oul este considerat în multe culturi ca reprezentând perfecțiunea, creația, fecunditatea, renașterea, iar introducerea sa ca simbol central …

 În rândul iubitorilor de patiserie se știe deja că un aluat nu mai poate fi ”dres” dacă nu au fost create cele mai bune condiții …

De ce să consumi ouă poșate? Pentru că păstrează toate calitățile nutritive fiind gătite astfel, fiind una dintre cele mai sănătoase metode de preparate. Ouăle …

Contact
Aviputna S.R.L.
Str. Victoriei, nr. 40,
Loc. Goleşti, judeţul Vrancea, România.

Tel.: (+40) 728.304.992
Tel.: (+40) 723.597.271
Fax: (+40) 372.252.993

E-mail: office@aviputna.ro
aviputna producator ouaaviputna producator oua