Iodul este un element important, valoros pentru glanda tiroidă, a cărei funcționare influențează echilibrul întregului organism, prin hormonii produși.
Suntem în pericol de a nu avea destul iod în alimentație?
Specialiștii din agricultura ne atrag atenția că solurile sunt din ce in ce mai devitalizate în minerale, elemente și oligoelemente esențiale pentru organism. Este si cazul iodului. Cantitatea de iod pe care o conțin alimentele vegetale, de exemplu, depinde de cea a solului în care au fost cultivate. Dacă solul e sărac în acest element, există riscul de deficit în populație.
Carenţa severă de iod la adult generează guşă, hipotiroidism, infertilitate, scăderea capacităţilor intelectuale. La femeia însărcinată deficitul sever de iod se asociază cu creşterea numărului de avorturi spontane, a numărului de naşteri premature şi de nou-născuţi cu o greutate scăzută la naştere.
La copil deficitul moderat/scăzut de iod poate fi responsabil de o serie de anomalii de dezvoltare psihomotorie şi intelectuale. Copiii pot avea probleme de vedere, motricitate, percepţie, o scădere a funcţiilor intelectuale și chiar a IQ-ului global. Deficiența de iod poate genera tulburări de tip hiperactiv și deficit de atenţie.
Specialiștii ne spun că în mod normal ar trebui să ne luam iodul din hrana zilnică, iar suplimentarea să survină numai cu acordul medicului. Necesarul variază în funcție de vârstă, astfel:
Nutriționiștii indică o listă a alimentelor bogate în iod. Aceștia atrag atenția asupra consumului obligatoriu de sare iodată, și adăugarea acesteia la sfârșitul preparării mâncării, deoarece iodul din sare se pierde în timpul fierberii. De asemenea, ori de câte ori este posibil să se consume pește și fructe de mare, de minimum 2-3 ori/săptămână. Nici carnea roșie sau albă nu trebuie ocolită, după cum nici a lactatelor, dar mai ales a ouălor:
”Prin accesul facil la acest aliment minunat care este oul, putem avea un aport imediat și zilnic de iod în alimentație. Un singur ou mare conține 24 mcg de iod sau 16% din doza zilnică recomandată – explică specialiștii Aviputna – motiv pentru care este ideal să consumăm ouăle ca atare sau să le înglobăm, într-o formă sau alta, în meniul zilnic!”
Articol scris de Adriana Caranfil
E toamnă și treburile par mai multe ca oricând. Este și vremea zarzavaturilor, a conservelor, a pregătirii cămărilor pentru iarnă, copiii au reînceput școala, așa …
→
Sulful este esențial în multe procese biologice ale corpului, printre care reglarea metabolismului și a producției de cheratină care ajută la menținerea unui păr sănătos, …
→
Oul este unul dintre cele mai consumate alimente de pe planetă, prin urmare și unul dintre cele mai cumpărate! Prin urmare, este foarte importantă alegerea …
→